Glera is een Italiaanse druivensoort waar prosecco van wordt gemaakt. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg 'prosecco-druif' werd genoemd. De leidende opinie is dat de Prosecco druif zijn herkomst heeft in het dorpje Prosecco in het Noord-Italiaanse wijngebied Veneto. Uit DNA onderzoek van de druif blijkt echter dat z’n herkomst waarschijnlijk in Kroatië ligt. Om commerciële redenen is de naam van de Prosecco druif in 2009 gewijzigd in ‘Glera’, waardoor de naam Prosecco kon worden aangewend om een beschermde DOC(G) te creëren.
Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera.
De Glera, gedijt goed in gematigde wijnklimaten op niet al te droge plekken. Buiten Veneto is de druif te vinden in een aantal andere Italiaanse wijnstreken. Buiten Italië is de aanplant zeer beperkt. Karakteristiek: delicate fruitige smaak; droog tot halfzoet