De wijn:
Een juweeltje van Varvaglione. Een wijn die slechts eens in de 4 a 5 jaar kan worden gemaakt, alleen als een oogstjaar ultiem is wordt er besloten om deze 1921 Primitivo Di Manduria Riserva te maken. Zo'n jaar vraagt een perfecte conditie en rijpe druiven als basis voor deze top wijn uit Puglia.
Na de handmatige oogst rijpt deze 1921 Primitivo Di Manduria Riserva maar liefst 18 maanden op eiken houten vaten, en daarna nog eens 9 maanden op RVS. De wijn wordt pas gebotteld als hij in perfecte conditie is.
In de geur een breed boeket van rijp zwart fruit, een beetje zwarte peper, pruimen en vanille. De smaak is weergaloos, vol en robuust met veel diepgang. Mooie smaken van kersen en bessen aangevuld met peper, koek, kruiden, chocolade, tabak en ceder hout.
Het Gebied:
De plaats Manduria ligt in het wijngebied Puglia, aan de binnenkant van de zgn. Zuid-Italiaanse laars. Dit gebied staat onder invloed van de Adriatische Zee. Het is een vruchtbare streek, maar het is er ook warm en droog. De plaats Manduria ligt op een heuveltop en de wijngaarden liggen op de licht glooiende hellingen en worden van alle kanten verwend door de zon.
Culinair:
Lekker bij stevig kruidige gerechten als gegrild vlees, BBQ en stoofpotjes. Ook mooi bij een kaasplank met oude kazen.
Het wijnhuis:
Wijnmaker Cosimo Varvaglione, heeft als derde in de familie generatie Varvaglione tijdig ingezien dat het wijngebied Puglia unieke mogelijkheden heeft. Namelijk het bijzondere klimaat met telkens de nabijheid van de Middellandse Zee, de vruchtbare bodem maar vooral de bijzondere druiven als negroamaro, primitivo, malvasia en verdeca. Cosimo heeft in zijn nieuwe kelder moderne vinificatie-methodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen te bewaren en het alcoholpercentage in toom te houden.