De Verdejo druif is een Spaanse druivensoort, afkomstig uit het Rueda gebied (Noord-West Spanje, net onder de stad Valladolid). Hij ontleent zijn naam aan het spaanse woord ‘verde’, wat ‘groen’ betekent. Decennia lang waren de wijnen van de Verdejo druif van middelmatige kwaliteit, waarschijnlijk vanwege een gebrek aan ambitie van de wijnboeren uit de Rueda en een gebrek aan concurrentie van andere wijngebieden. Een aantal gerenommeerde Spaanse wijnmakers heeft daar uiteindelijk verandering in gebracht door de Rueda in te trekken om wijnen van hoge kwaliteit te gaan produceren. Eerst van de Sauvignon blanc maar later ook van de Verdejo. Sindsdien zijn de kwaliteit en populariteit van de Verdejo’s sterk toegenomen.
De Verdejo druif levert in het algemeen frisse, fruitige wijnen met een mooie zuurgraad; het aroma is uitgesproken en de smaak zacht. Zodra je een Verdejo wijn ruikt en proeft, weet je gewoon dat het een Verdejo is. In die zin is hij wel een beetje te vergelijken met de Grúner Veltliner.