Mourvèdre is nog meer dan de grenache een uitgesproken mediterrane druif die gerekend wordt tot de groep van zogeheten ‘Rhône-variëteiten‘. Mourvèdre is een druif die warme en beschutte plaatsen nodig heeft en die rijke wijnen met veel alcohol en tannine produceert. Lange tijd werd aangenomen dat mourvèdre synoniem was van de in Spanje op ruime schaal aangeplante druif monastrell, maar recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet het geval is. ‘Echte’ mourvèdre is te vinden in Zuid-Frankrijk.
Daar maakt hij in de regel deel uit van assemblages met grenache, syrah etc. Mourvèdre is het belangrijkste ras in de Provençaalse appellation Bandol. Buiten Europa is hij aangeplant in Australië en Californië, waar hij ook wel mataro wordt genoemd.
Oenologische eigenschappen: de tannines van de mourvèdre druif zijn uitstekend geschikt voor de structuur en lange houdbaarheid van de rode wijn. De intensiteit en kwaliteit van de aroma’s nemen met het ouderen toe. Dit druivenras is goed bestand tegen oxidatie, vandaar dat hij nogal eens in rosé’s wordt gebruikt, omdat hij daarvan de levendigheid verlengt en de fruitigheid verhoogt.
Een robijnrode wijn met paarse schakering. Rijke en elegante neus met een toets van cacao. Veel fruit, iets van kers, en wat zachte kruiden en gedroogde vijgen, evenwichtige elegante wijn.
Lafage La Caumette, IGP Côtes Catalanes.
Een glas vol rijp zwart fruit van bessen en bramen. 94 Parker punten.