Sangiovese druif is het meest aangeplante druivenras voor rode wijn in het midden van Italië. De lijst van synoniemen is door die grote verspreiding en de variatie in klonen lang: Sangioveto, Brunello, Prugnolo gentile enz.
Sangiovese is op zijn best in Toscane en Umbrië, waar hij wijnen met de nodige tannines en zuren geeft en waar hij soms aanvulling krijgt van andere rassen. Voorbeelden van grote Italiaanse wijnen die in hun geheel of grotendeels van Sangiovese gemaakt worden zijn o.a. Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en Carmignano. Kwalitatief interessante Sangiovese-wijnen van buiten Italië komen vooral uit Californië.
Het resultaat is een wijn die licht van kleur is met tinten van fruit en kruiden, soms zelfs een aardse smaak. Dit druivenras levert verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.
Een klassieke chianti die uit het oorspronkelijke chianti gebied komt en vandaar de benaming Classico draagt. De wijn heeft 5% merlot dat bijdraagt aan de zachte maar frisse zuren. Goed te combineren
Rocca delle Macie, Vernaiolo, DOCG Chianti
Levendige chianti die goed past bij pasta gerechten met tomaat.